Een blik op de geschiedenis van Saffrou

Blog

We kennen de stad Oudenaarde natuurlijk van de markt, het historische stadhuis en de Ronde Van Vlaanderen, maar er is zo veel meer. Wist jij dat Oudenaarde ooit een bloeiende industriestad was met riviertjes en kanaaltjes?

Oudenaarde was in de late 19e eeuw een bloeiende textielstad. Verschillende bedrijven vestigden zich in die periode in de regio, en de resten van deze activiteiten zijn nog op verschillende plaatsen in de stad te zien.

Eén van die plekken is een voormalig fabrieksterrein vlak bij het station. Dit was ooit de textielfabriek Saffre Frères. De gebouwen waren vervallen en de plek was wat verloederd. Momenteel bruist hier de woonwijk Saffrou, met een knipoog naar het verleden.

Van Blekerij naar Weverij

 

In Moeskroen begon vanaf 1769 de textielnijverheid te groeien. Dankzij het verwerken van katoen kende de textielnijverheid daar tussen 1800 en 1815 een belangrijke sprong vooruit. De stamvader van de familie Saffre was één van de exponenten van deze groei.Enkele nazaten van Pierre François Saffre uit Moeskroen, de gebroeders Saffre, kochten op de plaats waar de blekerij Van den Bossche stond een terrein van 4ha. 

Ze kregen op 23 december 1896 een vergunning om een textielfabriek op te richten op het terrein van de voormalige blekerij Van den Bossche aan de Dijkstraat en ze begonnen meteen met de bouw van een weverij, die in mei van het volgende jaar werd geopend.

Het belang voor Oudenaarde

De fabriek die stoffen, wol, katoen & kunstzijde vervaardigde groeide snel en werd een van de belangrijkste werkgevers in Oudenaarde. In 1907 werd een nieuwe stoomketel geplaatst, en in 1908 werd de fabriek uitgebreid op de hoek met de Coupure/Blekerijstraat, in de jaren 1920 werden achteraan en aan de kant van de Coupure een mechanische weverij en een nieuwe katoenspinnerij gebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de fabrieksgebouwen gebruikt door Duitse soldaten. In de hoogtijdagen werkten er meer dan 1.000 mensen!

Usines Textiles d’Oudenaerde

In de jaren 20 sterven de Saffre-broers en komt de fabriek in handen van een Gentse textielbaron, Achille Vleurinck. In 1946 verandert de naam van het bedrijf naar “Usines Textiles d’Oudenaerde”, kortweg UTO. In de jaren 60 wordt de fabriek nog een laatste keer uitgebreid en komt er een opvallende waterbak boven op het machinehuis. 

In de jaren 1970 begon de textielindustrie in Oudenaarde te krimpen. In 1985 versmelt UTO met de Verenigde Eeklose Weverijen tot UTO-VEW. Het nieuwe bedrijf centraliseerde de productie in Eeklo, maar ook dat bedrijf ging uiteindelijk failliet. De fabriek werd in 1990 uiteindelijk gesloten.

Revive en Saffrou

In 2017 komt de fabriek in handen van ons, Revive. Ook al vertrekken we van een verlaten terrein, de historiek van de site mag niet verloren gaan, want een site als die van Saffrou heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld voor de stad en zijn omgeving. Sommige gebouwen hebben een iconische en historische waarde en die willen we dan ook behouden door een deel van dat erfgoed mee te nemen naar de toekomst. Door een tijdloze architectuur en slimme energie-oplossingen te combineren, ontstaat een boeiende mix van oud en nieuw.

De opvallendste gebouwen, zoals het historische bureelgebouw (‘bureaux’), het ververijgebouw, de machinezaal (met waterbak) en het ketelhuis met schoorsteen worden in ere hersteld. Centraal op de site blijven ook tien gebouwen met sheddaken bewaard. Deze gebouwen zijn omgedoopt tot de ‘centrale loods’ en moet dé plaats worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en gaan connecteren. De centrale loods zal een ontmoetingsplaats worden voor iedereen van de stad Oudenaarde: volwassenen, kinderen, sportverenigingen, vzw’s, scholen, ondernemingen etc.

From brown to bright & green

Verantwoord ondernemen zit Revive in het bloed. Want waarom bouwen op groen en onontgonnen terrein als het ook duurzamer kan? En dat betekent: resoluut kiezen voor verlaten industriële brownfield-sites, veeleer dan enkel te focussen op kostbare greenfields. Door verlaten sites op te waarderen tot bruisende gemeenschappen, doet Revive aan vastgoedontwikkeling met de blik op de toekomst. En met respect voor mens en natuur.

Meer over Saffrou

Saffrou moet een buurt worden waar iedereen zich thuis kan voelen, veilig, gezellig en autoluw. Het is een groene en diverse woonwijk, een nieuw woonproject in Oudenaarde met een oppervlakte van meer dan 40.000 m². Op deze plek vind je een mix van appartementen, woningen, een evenementenplein, park- en speelzones en ruimte voor ondernemerschap.

Het groen is een verbindende factor in Saffrou. Het vormt een soort groen tapijt dat de hele site bekleedt. Dankzij deze open ruimte is Saffrou geen typische wijk, maar een doorwaadbare woonomgeving in het groen. De groene parkzones tussen de gebouwen zorgen voor rust en ruimte voor spel, beweging en ontspanning. Het ‘urban forest’ is ook één van de blikvangers van Saffrou. Het is een snelgroeiend stadsbos dat samen met de buurtbewoners werd aangeplant volgens de Miyawaki methode en biedt een unieke plek om te genieten van de natuur.