Revive magazine – Communities

Blog

🌿 Welkom bij ons derde Revive Magazine! 📖 

 

In deze nieuwe editie zoomen we in op het belang van sociale verbinding en community building. Zeker als je weet dat eenzaamheid nu is uitgegroeid tot een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Zoals Marc Michils, voorzitter van Kom op tegen Kanker benadrukt op (p. 5 ) “digitalisering is zeker belangrijk, maar gaat tegenwoordig vaak ten koste van sociaal en persoonlijk contact.” Het goede nieuws is dat stedelijke planning en vastgoedontwikkeling hierin een belangrijke rol spelen. En deze rol nemen we bij Revive au sérieux. 

 

Ben je altijd al benieuwd geweest hoe het is om in een co-housing project te wonen? Wat als we je vertellen dat het een plek is waar je ‘samenwonen’ net iets meer letterlijk mag nemen dan bij een klassieke woonst, zonder dat er daarbij aan privacy moet worden ingeboet? Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is co-housing misschien wel iets voor jou! Blader door naar (p. 14) en laat je inspireren door Susanne en Soetkin, onze Community Builders, die zichzelf met veel trots co-housers noemen. 

 

Verder gaan we in deze editie ook in gesprek met buurtbewoners Laurie en Nicholas uit de ‘kleine’ Pieter Colpaertsteeg. Zij vertellen hoe ze met de komst van de WATT-site van klein steegje tot warme en levendige buurtgemeenschap groeiden (p. 18). Maar ook voordat de bouwwerken op onze sites aanvatten, is de kracht van sociale verbinding al heel sterk te voelen. Een mooi voorbeeld zijn de tijdelijke invullingen op ‘t Verband  (p.16) in Gentbrugge waar collega Laila je met plezier op meer over vertelt.  

 

Om bij te dragen aan het verminderen van eenzaamheid, sociale vervreemding en het bevorderen van een diepgaand gevoel van sociale inclusie, laten we ons ook graag ondersteunen door experten in hun vak. Daarom werken we voor ons project Aciers Wauters in Molenbeek samen met Communa (zie p. 8).

 

Dit en nog veel meer lees je in de nieuwste editie van het Revive magazine. 

 

Veel leesplezier, 

Team Revive