Brussel
Aciers Wauters

Molenbeek, een wijk in beweging

Sinds 2022 zijn we trotse eigenaars van een boeiend industrieterrein gelegen in het hart van Molenbeek, onderdeel van de bruisende stad Brussel. Dit terrein zal worden omgevormd tot een gemengd herontwikkelingsproject met zowel privé- als sociale woningen, ruimtes voor bedrijvigheid, groene open ruimtes en gemeenschapsvoorzieningen.

Locatie

Het project is gelegen in de gemeente Molenbeek, een dynamische deelgemeente van Brussel, langs het kanaal in de wijk Heyvaert. Deze buurt, die een ware transformatie doormaakt, ligt op een steenworp afstand van de kleine ring van Brussel. De nabijheid van het Weststation en het kanaal van Brussel benadrukken de toegankelijkheid en de strategische ligging tussen de Nijverheidskaai, Liverpoolstraat en Heyvaertstraat.

Een luchtfoto van een industriegebied langs het kanaal, gelegen in het hartje van Molenbeek. Talloze fabrieken en bedrijven strekken zich uit langs de waterweg, waar bedrijvigheid en handel samenkomen in deze levendige buurt

Het project

Revive zal zich toewijden aan de herontwikkeling van het industriegebied van 1,3 hectare. Deze site, voorheen gebruikt voor opslag en distributie van stalen staven sinds 1922, kwam 10 jaar geleden in de handen van Van Leeuwen. In 2024 verhuizen de industriële activiteiten naar Vilvoorde, waardoor ruimte vrijkomt voor een ambitieus project.

Onze ambitie is om het terrein te vergroenen en open te stellen voor het publiek, de aanbieding van openbare voorzieningen te versterken en bij te dragen aan een productieve stad met een hoge dichtheid van lokale werkgelegenheid. Met aandacht voor leefbaarheid streven we naar een gevarieerd programma van sociale en private woningen. Circulariteit en erfgoedbehoud zijn de pijlers van ons project, met de renovatie van industriële hallen en het hergebruik van bouwmaterialen.

In eind 2022 werd de site aangekocht. Het midden van 2024 staat de indiening van de bouwvergunning gepland. Vervolgens zullen de bouwwerkzaamheden van start gaan begin 2025.

Revive staat niet alleen in dit traject; we hebben Communa ingeschakeld om het publiek te informeren en te raadplegen. Bijeenkomsten met buurtbewoners, participatie sessies en een adviescommissie zijn slechts enkele stappen in ons betrokkenheidsproces.

Stalen rekken op de industriële site van Van Leeuwen

Blijf je graag op de hoogte of heb je een vraag?