De Vynckier-site: een monument voor de industriële geschiedenis van Gent

Blog

De Vynckier-site in Gent is een indrukwekkend complex van gebouwen dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de industriële geschiedenis van de stad. Het verhaal van de site begint in de 19e eeuw, toen de bloeiende textielindustrie van Gent nieuwe ruimte nodig had om te groeien. De site werd toen bebouwd met grote fabrieken, waaronder de beroemde “Manchester-gebouwen”.

Waarom is de Vynckier-site zo uniek?

 

De site is uniek omdat het een aantal historische gebouwen herbergt die een belangrijke waarde hebben voor het erfgoed van de stad. De Vynckier-fabriek was een van de grootste werkgevers in de stad en speelde hiermee een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de stad Gent. De site is een herinnering aan de industriële ontwikkeling van de stad en aan de belangrijke rol die Gent heeft gespeeld in de ontwikkeling van de elektrische installaties.

De eerste fase: de textielindustrie

De eerste fase in de geschiedenis van de Vynckier-site is die van de textielindustrie. In 1857 bouwt het bedrijf Parmentier, Van Hoegaerden & Cie een fabriek op de site. Dit is een van de eerste fabrieken in het gebied en krijgt de bijnaam “grasfabriek”. In 1898 wordt het bedrijf overgenomen door de grotere textielgroep Usines Cotonnières Gand-Zele-Tubize. In 1910 bouwt deze groep een nieuwe spinnerij op de site, die een goed voorbeeld is van de typische “Manchester-stijl”. De Manchester-stijl is voorbeeld van de industriële architectuur van de 19e eeuw, kenmerkend voor de textielindustrie in Groot-Brittannië.

overzicht van de geschiedenis van de vynckier site in gent

De tweede fase: de Vynckier-fabriek

In 1920 wordt het bedrijf Vynckier opgericht door de gebroeders Urbain, Maurice en Gaston Vynckier. Het bedrijf produceert materialen en accessoires voor elektrische installaties. In 1934 neemt Vynckier de lege fabriek van Pipyn over, die in 1928 failliet is gegaan. Vynckier breidt de fabriek uit en maakt er zijn nieuwe hoofdkantoor van.

De derde fase: de nieuwe industrialisatie

Vynckier speelt een belangrijke rol in de nieuwe industrialisatie van Gent. Het bedrijf is een van de eerste in België die producten van bakeliet produceert, een nieuw type kunststof. Bakeliet is zeer geschikt voor elektrische installaties en maakt het mogelijk om nieuwe, innovatieve producten te ontwikkelen. Vynckier groeit snel en wordt een van de grootste bedrijven in zijn branche.

De toekomst van de Vynckier-site

In 2018 wordt de Vynckier-site verkocht aan het bedrijf ABB. ABB is een wereldleider in de energie- en automatiseringstechnologie. Een jaar later (2019) koopt Revive de site met als plan deze te herontwikkelen tot een modern bedrijventerrein. De plannen voor de herontwikkeling zijn nog in ontwikkeling, maar het is de bedoeling om de historische gebouwen te behouden en te renoveren.

Het verhaal van de Vynckier-site is een verhaal van groei, innovatie en verandering. De site heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad en is een waardevol stuk erfgoed. We kijken uit naar wat de toekomst van deze site ons nog zal brengen, en jij kan er deel van uitmaken!

Aanvullende informatie:

 

  • De Vynckier-site is gelegen aan de Gasmeterlaan in Gent.
  • De site is ongeveer 10 hectare groot.
  • De site bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder de “Manchester-gebouwen”, de fabriek van Vynckier en een ketelhuis., deze iconische gebouwen die inspireren, meer dan 100 jaar oud, worden momenteel klaargestoomd voor de volgende 100 jaar
  • Toplocatie in Gent; tussen de haven (economie) en de stad (menselijk kapitaal)
  • Kruisbestuiving tussen industriëlen, kantoren, opleidingen en ondersteunende functies
historische foto assemblagetafels op de oude vynckier
historische foto afwerking radiobehuizing op de oude vynckier