5 voordelen van een BEN-woning

Blog

Als je een nieuwbouwwoning aankoopt of gaat verbouwen, dan heb je weleens gehoord van een BEN-woning. Naar aanleiding van een Europese richtlijn zijn nieuwe gebouwen verplicht om bijna-energieneutraal te zijn. Wat dat precies inhoudt en wat de voordelen zijn voor jou, lees je hier!

Wat is een BEN-woning? 

Een bijna-energieneutrale woning is gebouwd met een focus op het verminderen van het energieverbruik. Je woning zou bijna evenveel energie moeten produceren als verbruiken, waardoor je de ecologische voetafdruk van je woning vermindert. BEN-woningen gebruiken energiebesparende technologieën, zoals sterke isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen. De energie hiervoor wordt opgewekt met behulp van groene energie of hernieuwbare bronnen, zoals zonnepanelen.

Wat zijn de vereisten?

  • Een E-peil van 30 of lager. Het E-peil meet hoe energiezuinig jouw woning is. Hoe lager het E-peil, hoe beter.Voldoen aan de EPB-eisen voor:
    • Thermische isolatie: S-peil, K-peil, U-waarde en R-waarde, … Sinds 2018 worden het K-peil en de Netto-EnergieBehoefte (NEB) in bouwaanvragen voor nieuwbouwwoningen vervangen door het S-peil. Een S-peil of schilpeil van 28 of lager is sinds 2022 vereist. Het S-peil beoordeelt hoe goed de buitenkant van een gebouw, zoals muren, ramen en dak, isoleert en energie bespaart. Een laag S-peil betekent dat het gebouw goed isoleert en weinig energie verliest, wat goed is voor zowel de verwarmingskosten als het milieu. Een sterke bouwschil (buitenmuren, ramen, dak, vloeren, etc.) zorgt voor maximale warmtewinst en een minimaal warmteverlies.
    • Beperken van oververhitting
    • Een ventilatiesysteem. Dit is verplicht om een optimale luchtkwaliteit in je woning of appartement te garanderen, zonder dat daarbij veel warmte verloren gaat.
    • Energie moet van hernieuwbare energiebronnen komen.

 

beautiful green garden near a sustainable building

5 voordelen van een BEN-woning of BEN-appartement

1. Een lagere energiefactuur

Een BEN-woning is grotendeels zelfvoorzienend qua energie. De extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf deels terug door een lagere energiefactuur.

2. Een vermindering op de onroerende voorheffing

Als je een BEN-woning koopt, geniet je vijf jaar lang van een korting op de onroerende voorheffing. De korting hangt af van het E-peil van de woning. Bij een BEN-woning met E-peil 30 krijg je 50% korting, en bij E-peil 20 kan de korting zelfs oplopen tot 100%.

3. Een voordelig BEN-krediet

De meeste banken bieden een voordelig BEN-krediet aan, waarmee je van een lagere rente geniet dankzij een korting van 0,25% op de intrestvoet.

4. Meer comfort

Dankzij meer constante temperaturen, minder tocht, geen last van oververhitting en een betere luchtcirculatie gaat je comfort in een BEN-woning erop vooruit. Deze woningen zijn future-proof, waardoor je kan genieten van een duurzame en comfortabele toekomst. 

5. Een kleinere ecologische voetafdruk

Door hernieuwbare energie en duurzame materialen te gebruiken, verklein je je ecologische voetafdruk. Zo draag je jouw steentje bij in de toekomst van onze planeet!

Minerve buurt