Revive Learning: Isolatie

Blog

Isolatie

De eerste Revive learning gaat over isolatie. In 2021 kwamen we namelijk in het nieuws met het feit dat we 500.000 hennepplanten hebben gezaaid in Molenbeek, om ze later als isolatiemateriaal te kunnen gebruiken in ons nieuwe Molenbeekse project Tannat. Maar is hennep beter dan gewoon isolatiemateriaal? En waarom vinden we het zoeken naar alternatieven belangrijk? Ontdek het hier in onze eerste learning!

Is hennep beter dan gewoon isolatiemateriaal? En waarom vinden we het zoeken naar alternatieven belangrijk? Ontdek het in onze eerste learning!

PUR en PIR

Sinds 8 juli is het voor de buurtbewoners rond onze Saffrou-site mogelijk om het opgepompte grondwater van de bouwwerken – ook wel bemalingswater genoemd – af te tappen. Het grondwater is afkomstig van de graafwerken aan de ondergrondse parkeergarage op de site. Revive liet de kwaliteit van het water grondig onderzoeken door bodemsaneringsdeskundige AECOM, die het water aan verschillende tests onderworpen heeft om aan te tonen dat het effectief om proper grondwater gaat. Voor alle duidelijkheid: het bemalingswater is niet drinkbaar. Het kan best enkel gebruikt worden om gras, planten of groenten mee te besproeien, of om regenwaterputten aan te vullen waar geen toestellen op aangesloten zijn.

Thermogran

Het opgepompte water wordt opgeslagen in een nieuw aangelegde regenwaterafvoer op de site met een capaciteit van 50 à 60 m³, die aangesloten werd aan verschillende kraantjes in een houten paneel aan de Blekerijstraat. Daar kan je het met een ouderwetse zwengelpomp kunnen aftappen. De lokale graffitikunstenaar Frakkie – alias Fréderic Schepens – zorgde voor de vormgeving van het paneel.

Minerale wol

Sommige bouwheren lozen hun bemalingswater noodgedwongen in een riool, maar omdat de zomers hier almaar droger worden, wilt Revive dit absoluut vermijden en bewust met het grondwater omspringen. Met dit initiatief hoopt Revive dus onder andere dat de grondwaterstand in de regio opnieuw op peil komt. Het wil samen met hoofdaannemer Wyckaert en saneringsaannemer Sodecon tot liefst 5000 m³ grondwater recycleren. Revive is van plan om dit ook voor haar andere bouwprojecten te op te zetten.

Kalkhennep

Ook de stad loopt warm voor het initiatief. De groendienst kan er water ophalen voor de besproeiing van volkstuintjes in het Liedtspark en voor voetbalvelden of grasvelden in de stad. Oudenaards burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) mocht symbolisch de eerste emmer water aftappen.