Hoe bespaar je zelf makkelijk energie thuis?

Blog

Ga voor led! Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Schakel je lampen ook steeds onmiddellijk uit als je de kamer verlaat, ook ledlampen en spaarlampen.

Wassen op 30 graden

Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. 

Vermijd de droogkast

De droogkast zo veel mogelijk vermijden zal zeker zorgen voor een lagere energiefactuur. Hang daarom jouw was op aan de waslijn. Zeker in de zomer! Een beetje zon op de was zorgt ervoor dat het witter dan wit wordt. Maak ook na elke droogbeurt de filter leeg, de stofdeeltjes belemmeren het wegblazen van de warme en vochtige lucht waardoor je droogkast meer gaat verbruiken. 

Vervang oudere apparaten

Vervang je als eerste jouw oude koelkast. De meeste mensen vervangen elektrische apparaten pas als deze kapot zijn, maar vaak is het veel klimaatvriendelijker om dat eerder te doen. Kijk naast je koelkast, ook naar bijvoorbeeld je wasmachine, vriezer, wasdroger en televisie.  Bij apparaten die je niet veel gebruikt zoals klusapparatuur is het stroomgebruik vaak veel lager dan de energie die het kost om deze producten te maken. Deze kan je dus ook beter laten repareren. Een goed alternatief voor apparaten die je niet vaak gebruikt is om ze van familie, vrienden of via een platform te lenen.

De vriezer ontdooien

Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent tien procent meer stroomverbruik! Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het dan in de koelkast, zo hoeft je koelkast weer minder hard te werken. 

Oriënteer je naar de zon

De ruimtes waar je de meeste tijd besteedt kan je best oriënteren naar de zonkant. Dit is meestal de leefruimte. Op deze manier profiteer jij optimaal van natuurlijk licht en ook van natuurlijke warmte. 

Gebruik een thermoskan

Het kan zo simpel zijn. Een grote stroomslurper van het koffiezetapparaat is de warmhoudplaat. Schenk je koffie dus zo snel mogelijk na het zetten over in een thermoskan. Drink je liever thee? Schenk het water dan ook direct na het koken in een thermoskan. Zo hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw aan te zetten voor een kop thee. 

Weg met sluipverbruik

Onder het motto “alle kleine beetjes helpen”, zet apparaten helemaal uit en haal stekkers uit het stopcontact. Elk huishouden heeft sluipverbruik en dat kan per jaar toch oplopen. Denk bijvoorbeeld aan het klokje op de oven, gsm-laders die in het stopcontact blijven, de digicorder die blijft aanstaan en nog veel meer. Zorg er dus voor dat je alle apparaten volledig uitschakelt en stopcontacten uittrekt waar het kan.

Conclusie:

Voor Revive is het investeren in energiezuinige woningen prioriteit. Deze woningen bieden talloze voordelen, waaronder lagere energiekosten voor onze bewoners, verminderde ecologische impact en een verbeterde levenskwaliteit. Daarnaast spelen we een cruciale rol in het verminderen van de ecologische voetafdruk van de gebouwde omgeving. Door duurzame bouwmaterialen te gebruiken, efficiënte isolatie te implementeren en geavanceerde energiebesparende technologieën te integreren, kan Revive bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Het is belangrijk dat er een synergie ontstaat tussen Revive en de bewoners, het is namelijk niet voldoende om alleen te vertrouwen op energiezuinige infrastructuur. Bewoners kunnen ook een cruciale rol te spelen in het maximaliseren van de energiebesparingen en het verminderen van de ecologische impact van hun woningen. Het is een collectieve inspanning die zal leiden tot een duurzamere en betere toekomst voor ons allemaal.