RevivexReLife

We gaan met ReLife en EXIE, experts in duurzaam bouwen, voor een impactvolle samenwerking in Brussel

Proces Hennep Image
Tannat Plywood Black

Op de site van ons nieuwbouwproject Tannat (in samenwerking met BLAF architecten en Democo) in Sint-Jans Molenbeek zullen we de komende maanden maar liefst 500 000 hennepplantjes teelten op zo'n 2 000 m². Nadien wordt er isolatiemateriaal van gemaakt dat later wordt geïntegreerd in de toekomstige appartementen van Tannat. Hiermee slaan we drie duurzame vliegen in één klap: het materiaal is C02-negatief, de toekomstige gebouwen verbruiken minder energie en de grond wordt gezuiverd.

Ontdek meer over Tannat!
Co2 Visual Nl

Hennep: CO2-negatieve plant

Hennepplanten zijn een CO2-negatief product omdat ze tijdens hun groeiproces zo’n 5 ton CO2 opnemen, wat tot vijf keer meer dan bomen is. Omdat het bovendien over isolatiemateriaal gaat, zal de hennep dus tijdens zijn ‘tweede levensfase’ het energieverbruik van de gebouwen tot een minimum beperken. En opvallend: zelfs wanneer de hennep in het isolatiemateriaal verwerkt zit, blijft het CO2 opnemen, zij het in veel kleinere hoeveelheden.

"Isolatiemateriaal op basis van natuurlijke hennepvezels is op zich niet nieuw, maar nooit eerder ging het om een bouwproject van deze omvang. Bovendien is die hennep ook nog nooit op de bouwsite zélf geteeld. We proberen in al onze bouwprojecten - waar het kan - zoveel mogelijk lokale materialen en producten te gebruiken. Maar dit is uiteraard van een heel ander niveau: lokaler dan dit wordt het immers niet." Alexandre Huyghe - CEO Revive
Zuiveren Grond Visual2

Zuiveren grond

Een ander voordeel van de hennepplant is dat hij meteen ook de bodem zuivert waarop hij groeit via ‘fytoremediatie’. In het geval van de Tannat-site gaat dat over een grond waar vroeger een brouwerij en een wijndistributeur gevestigd waren. In die gebouwen stonden twee lekkende stookolietanks, waardoor de bodem eerst gesaneerd moet worden alvorens er op te bouwen. De zuivering aan de hand van de hennepplanten vormt hier één van de nodige stappen in het saneringsproces.

"Bij zogeheten fytoremediatie worden planten, zoals hennep, ingezet voor het verwijderen, afbreken of vastleggen van verontreinigende stoffen uit bodems en grondwater. Het is een bijzonder duurzame techniek, met beperkte kosten voor energie, transport en onderhoud. En het proces heeft ook een positieve invloed op de biodiversiteit. " Frederik Verstraete - Duurzaamheidsexpert ReLife