Tijdelijke invullingen in Brussel

Cbo

Een tijdelijke invulling geeft een plek die lang “dood” was terug leven. Op deze manier kan de buurt terug genieten van deze plek. Prachtige industriële ruimtes staan leeg en zijn ze afgesloten, het zijn nochtans ideale plaatsen om iets terug te geven aan de maatschappij, de buurt en creatievelingen. Daarom laten we hen er tijdelijke invullingen organiseren.

Tijdelijke invulling in Brussel

Onze site in Jette, waar binnenkort het Hejme project Ray wordt gebouwd, zal dankzij tijdelijke invullingen bruisen! Het doel van deze tijdelijke invulling is om de buurt samen te brengen en er een hechte community van te maken. Daarom zijn we in zee gegaan met de mensen van het CBO. CBO staat voor C’est bon d’être ouvert en is een collectief dat bestaat uit verschillende verenigingen die nu allemaal op deze site een plaatsje hebben gekregen. Hieronder een aantal inspirerende voorbeelden:

Events

VZW Kwa

Eén van de startende leden van het collectief is de VZW Kwa. Zij heeft als missie om mensen samen te brengen rond muziek. Ze zijn onder andere de organisator van het festival Jam In Jette, een festival dat bekend is tot ver buiten Brussel en waar meer dan 250 vrijwilligers aan mee werken. Het festival vindt niet plaats op onze site, maar ze organiseren hier wel kleinere concerten en cursussen en hebben hier een locatie die ze continu kunnen gebruiken. Zowel met het festival als met hun dagelijkse werking versterken ze de sociale cohesie en integratie van de buurt.

Schermafbeelding 2022 09 09 Om 10 13 22

Cuisines de Quartier & Mosaïques de Saveur

Cuisines de Quartier en Mosaïques de Saveur zijn organisaties die werken rond voedsel. Zij helpen de inwoners van de buurt om hun dagelijkse maaltijden collectief te bereiden. Mosaïques de Saveur zijn 9 vrouwen die voedsel gezamenlijk bereiden om het zo betaalbaarder en gezonder te maken.

GASPAP

Op de site is er ook een GASPAP initiatief actief die de link verzorgt tussen lokale landbouwers en de buurt. De consument betaalt een eerlijke prijs, en de landbouwer zorgt voor seizoensproducten met een volle smaak. De korte keten op zijn best.

Schermafbeelding 2022 09 09 Om 10 14 06

Buurtondersteunende initiatieven

De site herbergt ook een aantal buurtondersteunende initiatieven zoals, Le Café Citoyen, een burgercafe waar mensen 1 keer per maand samenkomen door en voor de bewoners van Jette en Compagnie Maps die zorgt voor theatrale creaties rond sociale kwesties.

Organisaties tegen de wegwerpmaatschappij

Verder zijn er ook nog een aantal organisaties die de strijd aangaan met de wegwerpmaatschappij door burgers de tools en ondersteuning te geven om hun materiaal zelf te herstellen. Zo zorgt repair cafré Jette elke maand voor een team van vrijwilligers die zich inzetten om reparaties weer een normaal onderdeel van het dagelijks leven te maken. Door meer spullen te repareren besparen ze op een duurzame manier grondstoffen en zorgen ze voor minder afval en CO2.

Schermafbeelding 2022 09 09 Om 10 15 09

Ook VELOKANIK, een collaboratieve fietsenmakerij waar vrijwilligers de mensen die komen helpen bij het onderhoud of de reparatie van hun fietsen, zo zorgen ze voor het sociale weefsel van de stad en promoten ze actieve en duurzame mobiliteit in de stad.

Waarde door tijdelijke invullingen

CBO kent nog een tiental andere verenigingen in het collectief, stuk voor stuk waardevolle initiatieven die dankzij deze tijdelijke invulling ruimte en extra zuurstof krijgen om te groeien en zo te zorgen voor een socialere, gezondere en betere buurt. Ontdek ze hier!