Revive is de nieuwe eigenaar van de Marie-Thumas fabriek in Leuven

door Roxanne

Marie Thumas Leuven 3

Goed 42 jaar na de sluiting van de legendarische ‘Marie Thumas’-fabriek aan de Kolonel Begaultlaan in Wilsele, krijgt dit stukje Leuvense geschiedenis een nieuwe toekomst. Het wordt een duurzame site die cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning met elkaar verbindt.

Marie Thumas Leuven 4

De ‘Marie Thumas’-fabriek kent een rijke geschiedenis. Het gebouw werd in 1886 neergezet door de Doornikse ingenieur Edmond Thumas en was meteen ook de eerste conservenfabriek van België. Thumas noemde zijn bedrijf uiteindelijk naar zijn vrouw, Marie Durieux. En in geen tijd groeide ‘Marie Thumas’ uit tot een echt begrip in het hele land. Door de jaren heen verwerkte het tonnen groenten en fruit en liters soep, die de Belg gretig consumeerde. In de late jaren ’70 kwam het bedrijf echter economisch en financieel onder druk te staan en moest de Leuvense fabriek in 1977 noodgedwongen de deuren sluiten.

De voorbije jaren was de site eigendom van het bedrijf Warehouse De Pauw (WDP), dat gespecialiseerd is in semi-industrieel, logistiek vastgoed en het verhuur van magazijnen. Momenteel bestaat er een bonte mix van activiteiten, met culturele, sportieve en creatieve ondernemingen, zoals onder andere een jazzclub en een squashclub. Die ondernemingen krijgen er ruimte aan lage huurtarieven en geven de gebouwen - ondanks hun beperkte uitstraling - toch karakter.

Nieuwe toekomst

Vandaag is het gebouw echter in slechte staat, zijn er maatregelen nodig voor de brandveiligheid en staat het ook gedeeltelijk leeg. Recent werden de woningen bovendien ongeschikt verklaard door de Wooninspectie. Revive neemt de gebouwen nu over om ze de komende jaren een nieuwe toekomst geven.

"Met de plannen voor Leuven 2030 in het achterhoofd, is het vooral de bedoeling om de site een duurzame toekomst te geven. De opwaardering van de gebouwen moet dus meer zijn dan enkel een oppervlakkige facelift, ze moeten écht future-proof worden. Voor de concrete invulling van de site gaan we niet alleen in overleg met de stad en de buurt, maar ook met de huidige gebruikers van het gebouw." Philip Rubbens - Projectverantwoordelijke bij Revive
Marie Thumas Leuven 2

De bestaande gebouwen op de site hebben historische en industriële erfgoedwaarde. Ze zullen daarom gerenoveerd worden, in combinatie met nieuwbouw. De herontwikkeling moet een stadsproject met verschillende functies worden. Daarbij zullen, naast ondernemingen, ook verenigingen voor cultuur, sport en ontspanning - alsook bijpassende woonvormen - een plaats krijgen. De focus ligt hoofdzakelijk op lokale ambachten en maakbedrijven in de creatieve en circulaire economie.

Revive werkt de plannen verder uit in nauwe samenwerking met de stad Leuven, en in overleg met andere belanghebbenden zoals de huidige gebruikers, de naburige eigenaars en de buurt.