Opening WATT-wijk door burgemeester De Clercq

Kopie Van Img 1986

4 juli 2020

Kopie Van Img 2252

Het is zover: de bouwwerken van onze splinternieuwe Gentse woon- en werkwijk tussen de Nieuwewandeling en de Pieter Colpaertsteeg zijn volledig afgerond. Burgemeester Mathias De Clercq heeft zaterdag 4 juli het symbolische lint geknipt waarmee de WATT-wijk nu officieel geopend is.

De stadsontwikkeling is een zogeheten ‘brownfield’ project, waarbij Revive eerst een oude, vervuilde industriële site afbreekt en het hele terrein grondig saneert, om er vervolgens een nieuwe toekomst aan te geven. En in dit geval: een opvallend groene en duurzame toekomst, want we hebben alles op alles gezet om fossiele brandstoffen volledig uit de wijk te verbannen.

"Dat is vooral gelukt dankzij het geothermische netwerk, het kroonjuweel van de site, met 25 leidingen die tot wel 75 meter diep gaan. Door dat netwerk te koppelen aan de vloerverwarming, aangevuld met een aantal individuele warmtepompen en het nieuwste balansventilatiesysteem, houden we de hele WATT-wijk vrij van fossiele brandstoffen. Zowel de kantoren als woningen worden op deze manier verwarmd én gekoeld.”" Alexandre Huyghe - CEO Revive
Kopie Van Img 1929

Bovendien is er zo’n 2.000 vierkante meter groen aangelegd - op een locatie die vroeger volledig gebetonneerd was - en zijn er een 30-tal regenwatertanks geïnstalleerd.

De voormalige Elektrion-fabriek heeft niet alleen plaats gemaakt voor 74 woningen en 2.000m² kantoren. Bijna 20% van de vroeger volledig gebetonneerde site is vervangen door groene ruimte, goed voor nog eens 2.000m².

Img 1940

In de kantoren - ‘WATT The Firms’ gedoopt - zijn vandaag al 18 bedrijven gevestigd. Ook Revive zelf nam er meteen bij de oplevering van de kantoren al zijn intrek. Momenteel zijn er nog maar twee bedrijfsruimtes beschikbaar.

Voor Revive is het totaalplaatje enorm belangrijk: een stadsontwikkelingsproject anno 2020 mag niet alleen pure huisvesting en/of kantoren bieden. Enerzijds is groene ruimte daarbij cruciaal, zowel op als rond de site. De ligging van de wijk aan het Groenevalleipark en de Coupure is daarom ideaal.

Anderzijds moet je ook aan andere ontspanningsmogelijkheden denken. In het geval van WATT: de speelzone voor de kinderen, de buurtschuur, het restaurant Rizoom, ... Neem daar nog enkele handelsruimtes en twee praktijken - een kinesist en een psycholoog - bij, en je hebt een volwaardige stadswijk die écht leeft.

Kopie Van Img 1966

De opening zelf was een event voor jong en oud! Naast de petanquebaan van Fou de Boules, konden de buurtbewoners genieten van gratis sportactiviteiten, het Revive-springkasteel, grime en versnaperingen en drankjes van Djar.