Nacht van de Vleermuis

Vleermuis Banner

Ook zoveel last van muggen deze zomer? Dan is de vleermuis jouw beste vriend. Wist je dat vleermuizen, afhankelijk van de soort, zo’n 300 muggen per nacht opeten? Een goed idee dus om hen dicht in de buurt te houden! Zeker omdat deze diergroep bedreigd is en dus een duwtje in de rug kan gebruiken. Wij zorgden alvast voor een goede thuis voor de vleermuizen op onze site Minerve in Edegem.

Onderzoek wijst uit dat dieren, en dus ook vleermuizen, prima in de stad kunnen leven als er maar voldoende nestgelegenheid en voedsel aanwezig is. Om de biodiversiteit te stimuleren, kiezen we er bij Revive voor om zoveel mogelijk natuurinclusief te bouwen.

Vleermuiskast2

Ons project Minerve in Edegem is daar een mooi voorbeeld van. Omdat vleermuizen nachtdieren zijn, hebben ze overdag nood aan een veilige slaapplaats. In alle appartementsgebouwen op de site kan je daarom in de gevelsteen nestkastjes voor dwergvleermuizen vinden. Maar een vleermuis moet ook voldoende te eten hebben. Om hen, maar ook vogels zoals mussen, merels en roodborstjes, van voldoende voedsel te voorzien, kozen we bewust voor planten die een voedselbron vormen voor insecten en vlinders, zoals nectar- en waardplanten.

Ook de verlichting van de wijk houdt rekening met de dieren. Om de lichtpollutie te beperken komen er enkel verlichtingsarmaturen op de kruispunten van wegen, voet- en fietspaden. Daarnaast is er een fietscorridor voorzien die van noord naar zuid loopt. Deze fietscorridor op de Minerve-site is autovrij en wordt zoveel mogelijk geflankeerd door bomen. De oranje vleermuisvriendelijke verlichting die gebruikt wordt creëert zo voor deze dieren een doorgang naar de groene oude spoorwegberm.

Bat 3

Ook jij kan van jouw tuin makkelijk een vleermuisvriendelijke omgeving maken! Let er wel op dat je bij het plaatsten van een nestkastje de minimale hoogte van 3 meter respecteert en een beschutte plek kiest waar de wind niet aan kan. Nog meer tips over het plaatsen van een nestkastje en tuintips voor insecten vind je trouwens bij Natuurpunt. Of neem dit weekend tijdens ‘Nacht van de Vleermuis’ deel aan een van hun vele georganiseerde vleermuizen speurtochten en stel er al jouw vleermuis vragen. Hier vind je alvast een overzicht van de wandelingen in jouw buurt.