Hoe kan je als projectontwikkelaar duurzaam omgaan met water?

Learning Water

De actualiteit maakt het pijnlijk duidelijk, we staan voor grote uitdagingen om onze grondwaterstanden in balans te houden. In 2020 werden we getroffen door watertekorten en deze zomer kampten de Ardennen met overstromingen. Hoe kunnen wij, als projectontwikkelaar, duurzaam omgaan met water, en dus water besparen, bij het uitwerken van een nieuwbouwproject?

Onze strategie om duurzaam om te gaan met water is samen te vatten in 4 grote delen.

  • Waterverbruik verminderen:

Ten eerste proberen we zo weinig mogelijk water te verbruiken door de installatie van waterbesparende technieken en de installatie van slimme watermeters. Zo blijft ook na de bouw ons project water besparen.

Lees hier hoe je je waterverbruik vermindert!

  • Maximaal hergebruik van regenwater:

Een andere strategie om water te besparen is het maximaal inzetten op hergebruik van regenwater voor toiletspoeling, wasmachine en buitenkraantjes. In de toekomst gaan we mogelijk nog een stap verder en hopen we in grotere projecten ook het douchewater te zuiveren tot het geschikt is voor toiletspoeling. Zo bekijken we voor gebouwen met meer dan 4 bouwlagen, en dus een veel groter potentieel regenwatergebruik dan beschikbaarheid, de mogelijkheid om het grijswater uit douches te capteren om biologisch te zuiveren tot toiletspoeling kwaliteit.

Lees hier meer over hergebruik van regenwater!

  • Beperken impact bemalingen:

Een derde strategie om water te besparen tijdens de bouwwerken is een beperking van de impact van grondwateronttrekkingen, ook gekend als een bemaling, die nodig zijn voor de realisatie van gebouwen. Zo gaan wij bijvoorbeeld een slimme watermeter gaan plaatsen die ons proactief op de hoogte houdt zodat we direct kunnen ingrijpen in het geval van een lek.

Lees hier meer over het beperken impact bemalingen!

  • Maximale buffering regenwater:

Als laatste zetten we ook in op een maximale buffering van regenwater zodat het water de tijd en mogelijkheid krijgt om te infiltreren in de bodem om de natuurlijke grondwatertafel aan te vullen.

Lees hier meer over maximale buffering regenwater!

Conclusie

Water vormt één van de componenten die gekwantificeerd wordt in onze interne duurzaamheidstool: de Revive BMI-score, want verantwoordelijk omgaan met water is cruciaal. Bij Revive geven we dit altijd voldoende prioriteit zodat we kunnen streven naar Zero Water Waste-buurten.