Eerste buislegging van het warmtenet op Minerve

door Roxanne

Foto Eerste Buislegging Eag Bewerkt

Met Minerve, ons project in Edegem, willen we de duurzaamste wijk van de provincie Antwerpen ontwikkelen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het warmtenet dat wordt aangelegd. Twee kilometer aan leidingen zullen de woningen en appartementen van warm water en verwarming voorzien.

De bron van het warmtenet is de restwarmte van de productieprocessen bij het Mortselse Agfa-Gevaert, die anders verloren zou gaan. Het is het eerste bouwproject in de provincie waarbij restwarmte van privé-industrie gebruikt wordt voor verwarming en sanitair warm water.

"We denken dat we de volgende tien jaar 16.000 ton CO2 zullen besparen, maar het kan ook veel meer worden." Hartwin Leen - Ingenieur bij Warmte Verzilverd
Foto Eerste Buislegging Eag Bewerkt 2

De ontwikkeling, realisatie en het beheer van het warmtenet gebeuren onder de vleugels van vennootschap Warmte Verzilverd, dat bestaat uit energiecoöperaties ZuidtrAnt-W, Ecopower en expertisebureau Kelvin Solutions. Vanuit het Antwerpse is het de bedoeling dat het warmtenetwerk zich verder uitrolt over Vlaanderen.

Provincie-gouverneur Cathy Berx plaatste op 2 juli de officiële eerste buis. Het warmtenetwerk wordt tegen 2021 voltooid.

Foto Eerste Buislegging Eag Bewerkt 3

Revive is trots dat het geen fossiele brandstoffen moet gebruiken voor de verwarming van Minerve. Verder zal ook het regenwater volledig worden opgevangen. Momenteel maakt kringloopwinkel en buur van Minerve 'Opnieuw &Co' overigens al gebruik van het bemalingswater van de werf.

Met het plaatsen van de eerste buis werden ook de bouwwerken van de eerste fase opgestart. Het gaat om zestien woningen en zestig appartementen die tegen 2022 de eerste bewoners kunnen ontvangen.

Interesse in het aanbod op Minerve?

Ga snel een kijkje nemen op de website van Minerve voor meer informatie!

Ga naar de Minerve-website