Een warmtenet voor Minerve

door Roxanne

Webp Net Resizeimage 6

Wij kondigen met trots aan dat ons project Minerve in Edegem als eerste woonwijk in België een warmtenet krijgt! De bron? De restwarmte van de Agfa-Gevaert fabriek die op 500 meter ligt.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding van telkens 2 geïsoleerde buizen ( toevoer en retour), aangesloten op een warmtebron. Op die circulatieleiding kunnen woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden worden aangesloten voor verwarming én warm water. In België is dit een nieuwe duurzame manier van ruimteverwarming en verwarming van warm water, maar in steden als Oslo en Wenen is deze manier van verwarming al veel meer ingeburgerd. Er bestaan in heel de wereld meer dan 500.000 km aan warmtenetten.

Warmtenet Afbeelding 1

Minerve wordt aangesloten op een hoge temperatuurswarmtenet. De bron hiervan is de restwarmte (85 graden) van fabriek Agfa-Gevaert. Zij hebben heel wat stoom en warmte nodig om hun processen te laten draaien. Agfa-Gevaert zet al jaren in op energie-efficiëntie, maar toch ontsnapt er nog voortdurend restwarmte via schoorstenen en koeltorens.

Door ondergrondse buizen zal de restwarmte, die anders verloren gaat, ervoor zorgen dat de 350 woonentiteiten van Minerve warm water en heerlijke vloerverwarming krijgen. Door het gebruik van restwarmte en de collectieve manier van verwarming is het warmtenet een zeer duurzame oplossing.

"Wij gaan voor een CO²-neutrale wijk, en dit warmtenet geeft ons nette warmte." Nicolas Bearelle - CEO Revive
Sustainable Development Goals Tcm14 147225

Sustainable Development Goals

In 2016 ontwikkelde De Verenigde Naties 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Deze moeten alle VN-landen mobiliseren om in de komende 15 jaar een einde te maken aan alle vormen van armoede en ongelijkheid en de klimaatsverandering aan te pakken.

Ook Revive zet in haar dagdagelijkse werking in op deze doelstellingen.
Onze 4 hoofddoelen zijn :

#SDG7 Affordable and clean energy

De werking van het warmtenet is een duurzame oplossing, aangezien de restwarmte van de warmtebron anders verloren gaat. Daarboven verbruik je met een aansluiting op het warmtenet minder fossiele brandstof dan met een individuele condenserende cv ketel op aardgas.

#SDG9 Industry, Innovation and Infrastructure

Minerve is een pionier in België, omdat het de eerste wijk is die deze innoverende infrastructuur zal implementeren.

#SDG11 & SDG 17 Sustainable cities and communities & Partnerships for the goals

Samen met Agfa-Gevaert helpt Revive aan het bouwen van een duurzame gemeenschap in Edegem.

Na Minerve, is het in een verdere toekomst de bedoeling dat verschillende nieuwbouwwijken hierop aangesloten worden zodat er onder Antwerpen een groot warmtenet komt.

Interesse in het aanbod op Minerve?

Ga snel een kijkje nemen op de website van Minerve voor meer informatie!

Ga naar de Minerve-website