De Urban Forest

Urban Forest

Een urban forest is een stadsbos, welke zorgt voor een mooi en divers ecosysteem, in evenwicht met de huidige bodem- en klimaatomstandigheden. Herman Janssens van het bedrijf URBAN FORESTS, Revive en studiebureau Omgeving zijn aangesteld om een Urban Forest te ontwikkelen in het project Saffrou.

Wat is er zo bijzonder aan een urban forest?

Urban Forests gebruikt voor de aanleg van een urban forest de Miyawaki methode. Dr. Akira Miyawaki, een Japanse professor botanicus, ontwikkelde deze techniek in 1980. Zijn werk werd bovendien beloond met de Blue Planet Prize, het equivalent van een Nobelprijs voor ecologie.

Wat is hier nu zo bijzonder aan? Met deze methode kunnen we veel sneller de structuur van een volgroeid natuurlijk bos bekomen dan mochten we werken met de conventionele manier van aanplanten. Een Miyawaki bos dat door Urban Forests is aangeplant, groeit minstens 1 meter per jaar, zonder chemicaliën of kunstmest.

Een volwaardig bos

Bij de aanplanting van urban forests gebruiken we uitsluitend organisch materiaal dat rijk is aan micro-organisme en zaden van lokale soorten. Ook de manier van beplanten is anders, en meer geënt op hoe een natuurlijk bos zich ontwikkeld. Bovendien gaat er veel energie naar de perfecte voorbereiding van de grond en dit zorgt voor exponentiële groei wat maakt dat we dus veel sneller tot een volwaardig bos komen.

Is een urban forest biodivers?

In buitenlandse studies werd reeds uitgedokterd dat een bos dat wordt ontwikkeld volgens de Miyawaki methode, na 5 jaar al dezelfde biodiversiteit bevat als een 200 jaar-oud oerbos.

Om een Urban Forest te creëren vertrek je dus steeds van het organisch materiaal van een natuurlijk bos dat zich in de omgeving bevindt. In het geval van Saffrou baseren we ons op het 4 km verder gelegen Bos t' Ename. Dit prachtig bio-divers bos met een enorme soortenrijkdom van fauna en flora wordt beheerd door Natuurpunt en gebruiken we als referentie voor het bos dat we op de Saffrou site ook willen bekomen.

Wil je graag meer weten over biodiversiteit? Lees het hier!