7 tips voor een duurzaam schooljaar

door

Header Blog Tips Schooljaar

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. De auto aan de kant laten staan is een goed begin, maar er zijn nog heel wat andere manieren om het nieuwe schooljaar op een duurzame manier te beginnen. Netwerk Bewust Verbruiken lijstte alvast een aantal eenvoudige tips op:

1. Gebruik een brooddoos en drinkbus, zo vermijd je wegwerpverpakkingen. Brooddozen en drinkbussen vind je tegenwoordig overal: in de supermarkt, op webshops zoals bol.com en zelfs in winkels als Juttu. Bij de aankoop kies je best flessen uit BPA-vrij materiaal. Op zoek naar toffe, ecologische recepten voor in de brooddoos? Neem een kijkje op de website Ecosmos.


2. Zoek tweedehands studieboeken. Er zijn heel wat manieren om ze op de kop te tikken. Sommige scholen organiseren een eigen ruildienst, maar ook op het internet zijn er tal van mogelijkheden. Zoek eens via Stubooks, De Slegte of Bol.com. Ook handig is je studieboeken downloaden als pdf via Bookboon.


3. Kaft die boeken met recuperatiemateriaal. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld oude affiches, posters, tijdschriften, wereldkaarten, resten behangpapier, … Originaliteit verzekerd! Toch liever nieuw kaftpapier? Ga dan voor rollen uit ecologisch papier. Labelinfo.be geeft info over duurzame papierlabels.


4. Koop een geüpgradede/refurbished tweedehandscomputer. Waarom kiezen voor een nieuwe computer als je goedkoper een opgefriste computer kunt kopen? Sommige bedrijven upgraden namelijk afgedankte computers voor scholen en particulieren. Bij Pro Used Computers en ECO PC bijvoorbeeld, vind je vast en zeker je ding.


5. Milieuvriendelijk op kot. Ook kotstudenten kunnen heel wat van deze tips toepassen, alsook wekelijks biologische groentenpaketten bestellen bijvoorbeeld. Zelf tuinieren kan via Stujardin en De Kotkip kakelt geregeld groene tips voor een duurzaam kotleven.


6. Gebruik oud schoolmateriaal zoveel mogelijk opnieuw en ga bij aankoop van nieuw schoolmateriaal voor degelijke stuks, zonder oplosmiddelen, zware metalen of bewaarmiddelen. Voor duurzame artikelen kan je terecht bij Ecobos, Kudzu, Oxfam Wereldwinkels en tal van andere adressen op www.ecoplan.be. Kijk ook eens rond in tweedehandswinkels of op tweedehandswebsites voor mappen, pennenzakken, boekentassen etc.


7. Stimuleer milieuzorg op school. MOS is een Vlaams milieuzorgproject dat loopt van kleuter- tot secundaire school. Op hun website kan je zien wat scholen en leerlingen samen kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Een schoolmoestuin aanleggen bijvoorbeeld, of een Dikketruiendag organiseren.


Heb jij nog andere tips? Laat het ons zeker weten!